< Terug

 

Levensgevaarlijke groepsdruk: neknominatie

Online verschijnen er steeds meer populaire rages. Vooral Facebook is hierin social media nummer één als het gaat om het doorgeven van die rages. Zo zorgde de pagina ‘Tatta’s be like” met minimaal 138.000 likes ervoor dat iedere stad een ‘be like’ pagina kreeg. Flappy Bird was even dé internetsensatie. Allemaal leuk en onschuldig, maar er zijn ook verontrustende rages. Een op dit moment verontrustende rage: de neknominatie.

De neknominatie, of in het Engels neck nomination, komt oorspronkelijk uit Australië en is sinds kort overgewaaid naar de Europese Facebook pagina’s. Bij de nominatie is het de bedoeling dat je een halve liter bier in één keer leeg drinkt en daarna drie andere vrienden uitdaagt hetzelfde te doen. Lukt dit hen niet, dan moeten ze een kratje bier voor jou kopen. Dit alles moet worden gefilmd en op Facebook worden gezet.

Gewoon een filmpje opnemen en deze op Facebook zetten is niet genoeg: de nominatie moet zo origineel mogelijk gebeuren. Er zijn al meerdere jongeren die het begrip ‘origineel’ wel heel letterlijk hebben genomen. Zo zijn er filmpjes te zien waar je jongeren van bruggen afspringen, is er een geval bekend waar een dode muis in de drank verwerkt werd (!), verkleden jongeren zich in de meest rare outfits en vervangen ze bier voor sterke drank, of nog erger, voor bleekwater.

In Londen dronk een 20-jarige jongen een kan van 1,5 liter leeg. Hierin zat een mengsel van witte wijn, wodka, whisky en bier. Zijn doel was iedereen aftroeven en iets doen dat niemand ooit gedaan heeft. Dat deed hij inderdaad: hij was een van de eerste jongeren die aan de neknominatie overleed.

Een andere 20-jarige jongen schonk twee glazen gin in en besloot deze in één keer op te drinken. Voordat hij het glas naar zijn mond bracht, zei hij “This is how you drink”. Uit onderzoek is gebleken dat de twee glazen gelijk staan aan maar liefst 30 shots. Het is natuurlijk ontzettend gevaarlijk om zoiets binnen twee minuten op te drinken. Na het uploaden van de video op zijn Facebook pagina reageerde de jongen dat hij wel wat buikpijn had, maar dat hij zich geen zorgen maakte. Hij moest ‘alleen even laten zien wie de baas was’. Vier dagen later werd de jongen dood in zijn huis gevonden.

Hoe het kan dat deze spelletjes toch altijd zo populair zijn, ook al vallen er doden? Daar kan ik maar één verklaring voor bedenken: groepsdruk. Iedereen moet ‘er bij horen’, iedereen moet meedoen met dit spelletje om cool te zijn. Groepsdruk is een groter begrip dan dat we in eerste instantie denken en iedereen is er vatbaar voor.

Bij deze nomineer ik iedereen die dit leest om het niet te doen. Ik nomineer jullie om ‘nee’ te zeggen wanneer jullie uitgedaagd worden, en ook geen kratje bier of een andere tegenprestatie te doen. Het kan je eigen verantwoordelijkheid dan wel zijn, de neknominatie kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Laten we allemaal stoppen met dit spelletje, en wel meteen.